Lånefinansiert sparing – ikke nå igjen…

Bloggpostene fra finansgruppen i Forbrukerrådet publiseres heretter bare hos forbrukerradet.no

http://www.forbrukerradet.no/annet/blogg/finans

 

I går publiserte vi en rapport som viser hvordan forbrukere opplever finansbransjens salg av investeringsprodukter ved inngangen 2012.

I nært halvparten av kundemøtene vi regiserte opplevde vi at selgerne tilbød lånefinansiert plassering . I de fleste av tilfellene var det snakk om å utvide eksisterende boliglån og plassere lånutvidelsen i (kombinasjons-)fond.

Hvorfor er vi negative til dette? Det er fire grunner til det.

For det første vil man med en lånefinansiert plassering øke sannsynligheten for at det samlede engasjementet, altså lån+investering, ikke returnerer gevinst for kunden. Finanseksperter har pekt på at vi har og fortsatt kan stå overfor en lang periode hvor aksjemarkedene ikke vokser. Da vil ikke investeringen vokse nok til å dekke låneutgiftene, og for forbruker blir det da, samlet sett, ett tap.

For det andre, hvis engasjementet (som fortsatt består av lån+investering) skal returnere fortjeneste, må man velge mer risikofulle investeringer. For å få avkastning må man ta risiko, heter det seg. Når man har lånefinansiert, må man derfor velge mer risikable investeringsalternativ, for at det hele skal gå i hop. Vi vet fra våre undersøkelser at vanlige forbrukere ikke ønsker risiko, og da blir konsekvensen at man kjøper noe man egentlig ikke vil ha; risikable produkter.

Den tredje grunnen handler om samfunnsanvar. IMF, Norges Bank og Finanstilsynet har alle pekt på at den norske finansielle stabiliteten er truet av høyt låneopptak. Dersom bankene fortsetter å øke boliglånene for at vi skal investere økes faren ytterligere.

Til sist, ut fra behovsanalyse; Har du egentlig behov for spare- og investerings-produkter hvis du egentlig ikke har penger nok til overs?

Så hvorfor er finansbransjen likevel så ivrige med å tilby lånefinansierring? Svaret er åpenbart at de tjener på det. De tjener på det forbrukere betaler det det koster å betjene lån – og de tjener på at vi har plasseringene i investeringsproduktene deres. Det er ingenting galt i å tjene penger, men hvordan det skjer skal ikke underkommuniseres – og det skal ikke skje gjennom brudd på plikten til å ivareta kundenes interesser eller det  generelle samfunnsansvaret  finansbransjen har.

Stikkord: , , , , , ,

Én kommentar to “Lånefinansiert sparing – ikke nå igjen…”

  1. Trygt å signere ny avtale med Navigea? « Forbrukerrådet Finans Says:

    […] har vi som samfunn veldig dårlig erfaringer med. Og etter vår mening skal en slik passering ikke anbefales vanlige småsparere. Share this:TwitterFacebookLik dette:LikeBli den første til å like denne […]

Legg igjen en kommentar