Den nye, fikse boligsparingen

Bloggpostene fra finansgruppen i Forbrukerrådet publiseres heretter bare hos forbrukerradet.no

http://www.forbrukerradet.no/annet/blogg/finans

 

Boligen er et enestående spareprodukt. Men bare virkelige rådgivere vil anbefale nedbetaling av boliglån, fremfor alle de fikse, nye spareproduktene.

Banker over hele landet gjør nå et fremstøt mot foreldre og besteforeldre for å få dem til å spare til barnas fremtidige boligkjøp. Det er verdig bruk av penger man har til overs, og det at man kan få høyere innskuddsrente på denne typen konto, gjør det fristende for voksengenerasjonen å spare slik akkurat nå.

Men i sine raptuser forteller ikke bankene at BoligSpar, Boligparekonto, Barnas boligkonto – eller hva de nå alle heter –  gir bankene god tilgang på rimelig og langsiktig funding i år fremover. Det er greit at bankene oppnår dette, men det er ikke noen vits i å late som om disse produktene alene er lansert til beste for forbrukerne.

Og før man går inn i dette spareproduktet, må det gjøres noen andre overveielser:

På finansportalen.no, som er en tjeneste Forbrukerrådet leverer gratis til alle forbrukere, har vi presentert de viktigste forhold du må tenke over:

Du bør vite at sparingen vil stå på 4 prosentpoeng i tiår fremover. Ingen av oss vet om et rentenivå på 4 prosentpoeng er å regne som bra om noen få år. Det gjør heller ikke bankene. Kanskje er det bunnrente? Skulle man være så uheldig, er det ikke bare bare å flytte sparepengene over på noe bedre. Alt dette står å lese om på finansportalen.no her.

Bilde fra Nordea.no

Gjennom sin markedsføring og bruk av eksempler i mediene, skinner det igjennom at bankene regner det som normalt at dagens unge skal eie en to-roms leilighet innen de fyller 25 år. Og det er mulig dette er uttrykk for en holdning som er blitt vanlig.

Jeg klarer ikke å riste av meg tanken på 19-åringen som i media skuffet meddeler at ”tror at han først om fem til seks år har råd til egen bolig”. Eller andre unge som står frem, resignert over at boligdrømmen ikke lar seg realisere nå, mens de fortsatt er studenter.

Slike skuffelser har mange i generasjoner før dem måtte svelge unna. De som prøver å fortelle at alt er så umulig nå, mens det var enkelt å komme inn i boligmarkedet før, kan ikke huske veldig godt.

Når finansinstitusjonene hevder at finanstilsynet gjør det vanskelig for unge å etablere seg ved å øke kravet til egenkapital fra 10 prosent til 15 prosent, tar de fokuset helt bort fra det som virkelig gjelder. Det er mangelen på boliger i byene som gjør det dyrt og vanskelig for ungdom å komme inn i dette markedet.

Forbrukerrådet savner også en mer balansert anbefaling av fastrente-sparing. Sparing i fastrente over ti år må veies opp mot gevinsten av å nedbetale lån. At bankene ikke forkynner herligheten og de økonomiske fordelene av å nedbetale lån med samme aggressivitet som når de lovpriser nytten av å spare, henger det selvsagt sammen med hva det er bankene selv tjener penger på.

Stikkord: , , , ,

Én kommentar to “Den nye, fikse boligsparingen”

  1. Thomassen Says:

    Når det gjelder spareordning som eldere skal gjøre for barna, er dette en frivilli sak. Men mine barn greier seg godt og gjør ikke krav på noe, er det noe igjen etter meg er dette ok. Jeg for min del har i min oppvekst ikke fått noe og tok det som en selvfølge. født under krigen og måtte lære meg hvordan et godt liv kunne bi. Mye slit og lite betalt ingen videregående skole, der i gårde. De unge i dag har mer enn all verden har her i Norge, en del er kraftig bortskjemte, så skal altså bankene anbefale dere etterslekt at besteforeldere skal gi det de har, synes denne tanken fra bankene er bare deres fortjenste, elleres hadde de ikke gjor dette. Kun profitt de er ute etter.
    Nei eldere gennrasjon bruk alt du har, det er slik de unge lærer og ta vare på seg selv og sin etterslekt. får nesten grøssing av forslaget fra bankene. kunne sakt mere men skal la være.
    Hilsen Alf

Legg igjen en kommentar